Fortidsminder: Ofte stillede spørgsmål

Herunder finder du svar på en række ofte stillede spørgsmål til iPhone appen Fortidsminder.

Hvad betyder farven og størrelsen på pletterne på kortet?

Farven

Farven på omkranset af hver plet fortæller, hvad slags fortidsminde, pletten angiver. F.eks. kan grøn betyde, at det er en rundhøj. Du kan selv vælge farverne under filteret på kortet.

I midten er der en plet, der er en gråtone fra helt sort til helt hvid. Tonen angiver tidsperioden. Læg mærke til, hvordan midten af cirklerne herunder bliver lysere, jo yngrere fortidsmindet er.

Størrelsen

Kulturarvstyrelsen har vurderet seværdigheden af mange af fortidsminderne, og størrelsen på hver plet angiver, hvor seværdighed fortidsmindet er. Et fortidsminde kan have en seværdighedsklasse 1, 2 eller 3, eller ingen vurdering. Faktisk er der kun tre fortidsminder, der har den højeste seværdighedsklasse, nemlig Kronborg og de to Jellinge-sten. Bemærk hvordan Jellinge-stenen er markeret med en cirkel, der er større end de andre fortidsminder.

Favoritter

Dine valgte favoritter bliver vist på kortet som en gul stjerne, så de er nemme at genkende.

Hvorfor bliver der nogle gange vist et højere antal end der er pletter?

Når du zoomer ud på kortet, bliver fortidsminderne samlet i cirkler, såkalte “clusters”, der viser, hvor mange fortidsminder der er indenfor et område.

Nogle gange bliver der vist et større antal fortidsminder, end der er, når du zoomer ind. Det sker, fordi Kulturstyrelsen ofte har registreret flere fortidsminder på samme lokation. Der kan f.eks. både være enkeltfund og en bosættelse samme sted.

På billederne herunder kan du se et cluster med 6 fortidsminder, men når man zoomer ind, bliver der kun vist 3 markeringer.

Hvorfor er indlæsningen af fortidsminder nogle gange langsom?

Fortidsminderne bliver læst ind, efterhånden som du bevæger dig rundt på kortet. Det kræver ressourcer fra din iPhone at tegne alle pletterne, så efterhånden som du har fået indlæst en masse fortidsminder, bliver appen langsommere og langsommere.

Du kan gøre indlæsningen hurtigere ved at gå ind i filteret og fravælge alle de typer fortidsminder, du ikke er interesseret. Jo færre typer, du har valgt, desto hurtigere går indlæsningen.

Du kan også fjerne alle pletter og starte forfra ved at trykke på ikonet i øverste højre hjørne til at fjerne alle markeringer på kortet.

Hvorfor koster appen 17 kr.?

Apple tager sig godt betalt for, at jeg overhovedet kan få lov til at publicere en app til Apple App Store, så derfor tillader jeg mig at tage lidt penge for den. I det store hele taber jeg på at lave appen, fordi jeg i sagens natur kun kan sælge den i Danmark og det endda til et meget lille publikum.